In de riem bijten

Wat ik vaak hoor en zie in de lessen zijn pups die in de riem bijten. De eigenaren worden er moe van en vinden het wandelen vaak niet leuk meer. Maar waarom bijt een pup eigenlijk in de lijn?

Er zijn diverse redenen voor een hond om in de riem te bijten. Een aantal van de mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • speelsheid
  • blijdschap
  • te veel of juist te weinig energie
  • opstandig gedrag
  • stress
  • verveling
  • opwinding
  • te veel prikkels

Maar een combinatie van deze mogelijke oorzaken is ook mogelijk en dat is wat het vaak lastig maakt om erachter te komen wat de oorzaak is waarom jouw hond in de riem bijt.  Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een puppy eigenlijk moe is, omdat hij teveel beweging krijgt, of juist meer beweging nodig heeft dan hij krijgt. Of dat je pup veel dingen tijdens de wandeling nog als spannend ervaart en dus te veel prikkels krijgt tijdens een wandeling.

Om wat van de spanning af te raken, gaat je pup in de riem bijten. Je zou het een beetje kunnen vergelijken met een stressbal voor mensen, die kunnen in de bal knijpen om stress kwijt te raken; een pup kan in de riem gaan bijten. Maar het kan natuurlijk ook dat jouw pup jou aan het uitproberen is en probeert zijn grenzen op te zoeken. Het is dus belangrijk om je pup goed te observeren om erachter te komen waarom je pup in de riem bijt. 

Is hij inderdaad zijn grenzen aan het opzoeken, dan is het belangrijk om duidelijk en consequent te zijn (en blijven). Krijgt jouw pup teveel prikkels, dan zou je kunnen kijken of je in een rustigere omgeving kunt wandelen, of op tijdstippen dat het minder druk is. 

Het is dan ook belangrijk om je hond goed te observeren. Een dagboekje bijhouden wat je pup allemaal doet op een dag (of jullie samen doen) kan hierbij helpen. Ga ook na wat je met jouw pup doet op een dag en of hij wel genoeg mentale uitdaging krijgt. Dan zou je een extra speelmoment in kunnen lassen of de pup mentaal uitdagen met hersenwerk door middel van een snuffelmat en/of leuke denkspellen (intelligentiespellen voor honden). Deze hondenpuzzels zijn te huur in de hondenspeelotheek

Hoe leer je het bijten in de riem af?

Wanneer je het bijten in de lijn af wilt leren, moet je twee dingen goed onthouden:

  • Belonen werkt beter dan de pup straffen
  • Blijf altijd consequent

 

Belonen werkt beter dan de pup straffen

Wanneer je het gedrag van je hond wilt veranderen, bedenk dan goed dat belonen effectiever is dan straffen. Veel mensen vergeten dat aandacht geven of iets zeggen ook een beloning is. En negatieve aandacht (zoals boos worden op de pup) is ook aandacht. Als je dus reageert op je hond wanneer hij in de riem bijt, geef je onbedoeld een beloning en zal de hond doorgaan met het gedrag. Liever wil je het bijtgedrag negeren en andere positieve gedragingen tijdens het wandelen belonen, ook al is dit lastig, want je wilt immers niet dat je riem kapot gebeten wordt.

Blijf altijd consequent

Het tweede wat je niet moet vergeten wanneer je het bijten in de riem af wilt leren, is dat het ontzettend belangrijk is dat je consequent bent en blijft. Elke keer dat je hond in de riem bijt, moet hem dit niets leuks opleveren. Bij mensen werkt dat eigenlijk ook zo; als je één op de tien keer toch 100 euro uit een gokkast krijgt, zal je steeds blijven trekken aan de hendel. 
Ook als ongewenst gedrag slechts af en toe beloond wordt, zal de hond het blijven proberen.

 

Veranderingen aanbrengen aan de riem

Er zijn verschillende dingen die je al vooraf kunt doen om het bijten in de riem minder aantrekkelijk te maken. Voor de ene hond werkt de ene methode beter en voor de andere hond de andere methode. Probeer de methoden één voor één uit tot je iets gevonden hebt dat bij jouw hond werkt, zoals:

  • Speeltje vastmaken op de bijtplek
  • Een stukje ketting vastmaken tussen de halsband en de lijn (tussenstuk)
  • Twee riemen omdoen

    Speeltje vastmaken op de bijtplek van de riem
    Pups hebben meestal een vaste plek waar ze in de riem bijten. Op deze plek kun je een stevig speeltje aan de riem vastmaken. 
    Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een knuffeltje met een stevig staartje dat je vast kunt binden of een balletje aan een touwtje. Steeds wanneer de hond in de riem wil bijten, stop je snel (voordat hij de riem vast heeft) het speeltje in zijn bek. Op deze manier leert je pup waarin hij wel mag bijten.

    Maak een stuk ketting vast tussen de halsband en de lijn

    Een metalen ketting voelt een stuk minder lekker om in te bijten dan een riem van een ander soort (zachter) materiaal. Je hebt  natuurlijk ook lijnen die gemaakt zijn van metaal, maar over het algemeen wandelt dit niet zo lekker, omdat ze vaak zwaarder zijn en zeer kunnen doen aan je vingers en handen. Wat je ook kunt doen is een kleine ketting gebruiken als tussenstuk. De halsband van je hond bevestig je aan de ene kant van de ketting en de riem bevestig je andere kant van de ketting. Op deze manier kun je met je eigen riem blijven lopen en heeft de pup een metalen tussenstuk, wat niet lekker is om in de bijten. Het gevolg is meestal dat het bijtgedrag afneemt.

    Twee riemen omdoen om het bijten in de lijn af te leren

    Een andere manier om het bijten in de riem af te leren is door twee lijnen aan de halsband van de hond te bevestigen. Je gebruikt echter steeds maar één lijn om daadwerkelijk mee te wandelen. De tweede lijn die niet in gebruik is, kun je heel slap laten hangen en vasthouden met je andere hand. Begint je hond in de wandellijn te bijten? Dan laat je die lijn los en switch je naar de tweede lijn om mee te wandelen. Er ontstaat op deze manier geen onbewust trekspelletje en de hond krijgt geen aandacht van jou door het bijten in de lijn en de wandeling kan gewoon doorgaan.

    Laat je hond de lijn waarin hij zat te bijten los? Beloon hem dan direct met een lekkere traktatie, een aai over zijn bol of een positief “goed zo!”. Gaat hij opnieuw in de lijn happen die op dat moment wordt gebruikt om te wandelen? Dan switch je weer naar de andere lijn. Doe dit zo vaak als nodig is en blijf consequent. Wanneer de hond geen beloning kan lospeuteren met zijn bijtgedrag, vindt hij uiteindelijk leukere dingen om naar te kijken en wordt de wandeling (of training) weer leuk en ontspannen.