Psychosociale hulphonden trainen

Inleiding

Met veel plezier heb ik met ons gezin pups opgevoed voor KNGF Geleidehonden. Eerst als puppypleeggezin en later als fokgastgezin. Mijn interesse ligt dan ook al vrij lang bij het (helpen) opleiden van hulphonden. Ik hoor de verhalen van cliënten die 'onze' pups als hulphond hebben gekregen en het ontroerd me wat deze honden voor hen betekenen. Uitspraken als: "Mijn hulphond heeft mij mijn vrijheid terug gegeven" en "door mijn hulphond durf ik weer de straat op en een winkel in", raken me. 

Er is een grote vraag naar (psychosociale) hulphonden, zoals PTSS en autismegeleidehonden en de wachtlijsten voor een hulphond zijn vaak lang. Dit gaf mij de doorslag om de opleiding Psychosociale Hulphondeninstructeur te gaan volgen. Ik heb me laten vertellen dat het werk emotioneel zwaar kan zijn, maar ik heb er zin in en wil me graag inzetten om mensen te helpen hun eigen hulphond op te voeden. In deze blog vertel ik over mijn ervaringen.


Zelfzorg

Het werk als psychosociale hulphondeninstructeur kan je emotioneel raken. Het  kan zijn dat het ene coaching traject je meer raakt als het andere en dat je van de ene cliënt en/of situatie vermoeider raakt als bij de andere. Dat is normaal, maar hoe ga je daarmee om? 

Lees meer »

Psychopathologie bij mensen

Dat het werk als psychosociale hulphondeninstructeur en mensen helpen hun eigen psychosociale hulphond op te leiden zwaar kan zijn, werd in les 2 over psychopathologie (bij mensen) wel duidelijk. 

Lees meer »

Signaleringsplan bij hulphonden

In de psychiatrie wordt gewerkt met signaleringsplannen, ook wel een crisispreventie-actieplan genoemd. (Bijna) alle psychiatrische cliënten hebben zo'n signaleringsplan. Dit is een soort 'gebruiksaanwijzing' van de patiënt zelf. In het signaleringsplan staat hoe cliënten zich in bepaalde fases gedragen.

Lees meer »

Gedragskenmerken

Om mensen te helpen hun eigen hond op te voeden tot een (psychosociale) hulphond is het belangrijk om hier een geschikte hond voor uit te kiezen. Een goede kennis hebben van rassen en gedragskenmerken herkennen is hierbij van belang. Vaak help je cliënten bij het uitzoeken van een pup en ga je bijvoorbeeld mee naar het nest. Maar het gebeurd ook vaak dat er al een hond in huis is, die men op wil voeden tot eigen hulphond. Dan is het belangrijk om vooraf zo goed mogelijk in te kunnen schatten of de hond geschikt is om hem of haar op te kunnen leiden tot een hulphond.

Lees meer »

Psychopathologie

Als psychosociale hulphondeninstructeur kun je veel te maken krijgen met mensen met beperkingen in het functioneren en/of lijdensdruk. Om daar goed op voorbereid te zijn, krijgen we les van psychiater Jorgen Straalman over 'psychopathologie bij mensen', wat een belangrijk onderdeel van de opleiding is. Het was dus niet gek dat iedereen geboeid naar de docent luisterde en je tijdens de les een speld kon horen vallen.

Lees meer »

Stof tot nadenken

De eerste dag van de opleiding Psychosociale Hulphondeninstructeur was een dag vol informatie. Er is veel over het trainen van hulphonden te vertellen en te leren, dus het tempo van de eerste lesdag zat er dan ook gelijk goed in. 

Lees meer »