Mijn pup bijt!

Regelmatig krijg ik de vraag; mijn pup bijt overal in (handen, voeten, de afstandsbediening en de gordijnen...). Wat kan ik hieraan doen? 

Als eerste; happen/bijten is normaal gedrag voor een pup en jouw pup is echt niet de enige pup die bijt… Wij hebben een puppy gehad die zo erg en hard beet, dat ons jongste zoontje niet meer de woonkamer in durfde.  Hij wilde op zijn kamer eten! Heerlijk rustig, maar niet leuk natuurlijk.  Uiteindelijk is het goed gekomen en nu zijn ze de beste maatjes. 

Bijten hoort er helaas bij… Maar het is wel goed om eens te kijken naar waarom pups eigenlijk bijten, zodat je je pup beter leert begrijpen.

Waarom bijten pups?

Een pup hangt in de gordijnen

Pups ontdekken de wereld met hun tanden. Het hoort bij hun ontwikkeling. Vergelijk met een kind; die stoppen ook alles in hun mond als ze klein zijn. Ze willen ontdekken: Hoe smaakt het? Hoe voelt het? Hoe reageert het? Pups doen dat ook.

Wisselen van tanden bij pups

Ook gaan pups meer bijten tijdens het wisselen van de tanden. Tanden wisselen is pijnlijk, zorg in deze periode voor voldoende (veilig) kauwmateriaal. Bijten helpt de pup om de pijn te verzachten.  Je zou om de pup te helpen bijvoorbeeld puppykluifjes, een bijtring of Kong kunnen geven om op te kauwen. Of winterwortel (dit is mager, maar je moet er niet teveel van geven). Evt. kun je deze eerst in koelkast leggen voor meer verkoeling (niet in de vriezer). 

Geef kluifjes alleen onder toezicht, sommige hondjes willen het laatste stukje inslikken en kunnen daarin stikken…

Wanneer pups oververmoeid raken

Bijna alle pups hebben dagelijks een moment dat ze helemaal door het dolle gaan; van wild rennen en spelen - tot overal in willen bijten en niet meer reageren op de eigenaar. Net als bij kleine kinderen kan dit komen door vermoeidheid en te veel prikkels op een dag. Een pup moet de tijd krijgen om alle indrukken te verwerken. Hou rekening met 18-20 uur slaap per dag en pas je wandelingen aan op de leeftijd van de pup. Een richtlijn is 5 minuten wandelen per leeftijdsmaand.

Verveling; te weinig te doen / zorg voor mentale en fysieke uitdaging

Komt je pup naar je toe en bijt hij in je handen, dan wil hij vaak uitdagen tot spel. Dit kan komen omdat hij zich verveelt. Om je hond mentaal uit te dagen kun je denkwerk met hem gaan doen, zoals denkpuzzels van de hondenspeelotheek, samen spelen, trainen en snuffelen in een snuffelmat.

Wanneer je pup erg bijterig is, stel jezelf dan de vragen:

  • Heeft de pup voldoende uitdaging?
  • Krijgt mijn pup voldoende rust?
  • Ben ik duidelijk en consequent voor mijn pup?
  • Heeft mijn pup voldoende kauwmateriaal
  • Krijgt mijn pup voldoende vrije struin- en snuffeltijd?

Wat ook leuk is, is je pup een kwartiertje snuffeltijd geven aan een lange lijn, het liefst in de natuur. Jij kan op een bankje zitten en hij kan lekker rondsnuffelen. Hier wordt je pup moe van, zonder zich fysiek te belasten.

Wat je kunt doen als je pup bijt?

Als je pup bijt, kun je hem een alternatief aanbieden; bijvoorbeeld afleiden met een Fleecetouw XL. Dit is een lang fleecetouw en ideaal als ruilmiddel voor als je pup bijt in iets wat je niet wilt en zacht voor de jonge puppytandjes.

Zorg dat je altijd een fleecetouw in de buurt hebt liggen, zodat je de pup af kunt leiden als hij bijt en je hem zo leert waar hij wél in mag bijten.

Probeer te ontdekken op welke momenten je pup vaak bijt en zorg dat je dan alternatieven hebt om dit te voorkomen. Een perfect alternatief hiervoor is een snuffelmat of een denkspel.

Met een snuffelmat en denkspel moet je hond zijn neus gebruiken wat honden geweldig vinden én wat mentaal erg vermoeiend voor ze is. Ze vallen hierna vaak moe maar voldaan in slaap...  En dan heeft de baas even lekker de handen vrij 😉

De fleecetouw XL is gemaakt van zachte fleece;
een perfect ruilmiddel voor bijtgrage pups en zacht voor de tandjes.